19.8.2002. Olin jo pitkään muotoillut päässäni lyhyttä tarinaa siepatusta naisesta, mutta bussissa mielessäni alkoi muhia uudenlainen versio. Kirjoitin tämän vihkoon koulussa toisella ja kolmannella tunnilla. Kuvaa aloin piirtää ruokavälkällä, jatkoin filosofian tunnilla ja viimeistelin kotona. Kukaan ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota, mikä oli pelkästään hyvä, sillä jotkut suhtautuvat turhan paheksuvasti tällaiseen materiaaliin. (Aivan turhaan minusta, sillä onhan hänellä sentään vaatteet päällä.)

Asuntovaunussa

Tuoli on pultattu kiinni asuntovaunun lattiaan. Siinä istuu nainen. Jäykät remmit pitävät häntä aloillaan. Ne on sidottu rinnan yli, vyötärölle, nilkkoihin ja otsalle. Käsiraudat kahlitsevat ranteet yhteen selän takana.

Tuolin edessä seisoo kaksi miestä. Toinen on lyhyt, normaalivartaloinen, toinen vähän pitempi ja lievästi ylipainoinen. Nainen ei voi nähdä heidän kasvojaan, silla remmi estää pään kohottamisen.
"Saatiin se", sanoo mies 2.
"Niin saatiin", sanoo mies 1.
He hengittävät sisäänsä naisen pelon tuoksua. Tukeva mies hymyilee.
"Ajetaanko metsään?" kysyy mies 1.
"Ajetaan vaan", myöntyy mies 2.
Hän hengittää. Kuuma henkäys osuu naisen kasvoihin. Vaaleanruskea kihara heilahtaa. Teippi suun edessä pakottaa vetämään miehen ilmaa sisään nenän kautta, mutta henkäys ei haise miltään. Lämmön kosketuksen voi aistia iholla.

Miehet kääntyvät pois. Lyhyempi naurahtaa. He poistuvat vaunusta. Ovi pamahtaa kiinni. Sisälle tulee hämärää. Verhot ovat melkein kiinni. Kärpänen kävelee ikkunalaudalla.

Moottori käynnistyy murahtaen. Kärpänen lähtee lentoon ja surisee ympäri vaunua. Se on loukussa, vain miehet autossa voivat suoda sille vapauden.

Haalistuneet verhot heiluvat auton keinuessa, mutta tuuli ei pääse niitä liikuttamaan. Ilma seisoo, lämpötila on kuin saunassa. Kyyneleet kuivuvat naisen poskille. Kukaan ohi ajavissa autoissa ei voi nähdä häntä. Aurinko valaisee vain pienen kappaleen paljasta lattiaa, jättäen hänet pimeään.

Auto kääntyy pääväylältä merkitsemättömälle soratielle. Asuntovaunu tärähtelee pyörien osuessa tien kuoppiin. Auto pysähtyy levennyksen kohdalle ja miehet nousevat ulos auringonpaisteeseen.

Sora ratisee kenkien alla. Asuntovaunun ovi avataan. Kärpänen lentää kirkkauteen. Vanki odottaa pimeässä yksin, alistettuna.

Analyysi

Tämä tarina on täynnä symboleita. Nainen on jäänyt ikuiseen hämärän rajamaille, josta vain hänen vihollisensa voivat hänet vapauttaa. Toiminta vaunun sisällä on jähmettynyt paikalleen, vahvistuksena naisen avuttomuudelle. Nainen on yhtä mitätön kuin pieni kärpänen, mutta tuo hyönteinen on häntä onnekkaampi, sillä sen vankeus kestää vain hetken. Hän on osa kalustusta, kuin pylväs, joka mainitaan ilman yksityiskohtia. Merkitystä on vain sillä, että hän on vanki.
Kenenkään ajatuksia tai tunteita ei kerrota, ne voidaan päätellä vain ulkoisten seikkojen perusteella. Kertoja pysyttelee naisen luona ja siirtyy ulkopuolelle vain siinä vaiheessa kun matka saavuttaa päätepisteensä. Kuvakulma on rajoittunut, aivan kuin kertoja voisi naisen tavoin liikuttaa vain silmiään.
Miehetkin ovat passiivisia, kuin mekaanisia nukkeja. He eivät koske naiseen, eivät vielä, sillä aikaahan on myöhemminkin. Jo pelkkä tarkkailu ja hengittäminen ahdistaa. Nainen on heille pelkkä esine, he katselevat häntä kuin metsästäjät saalistaan. Fyysisesti hahmot eivät ole lainkaan uhkaavia, ainoastaan tilanne tekee heistä sellaisia. Heidän kaltaisiinsa kasvottomiin olentoihin voi törmätä kadulla joka päivä kiinnittämättä niihin mitään huomiota.

Palaa Kirjoitukset-sivulle
Palaa pääsivulle